сряда, 30 септември 2009 г.

2010 ще е година на ипотечния кредит

В условията на криза е очаквано процентът на лошите кредити да се увеличава, казва Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк.

Госпожо Илиева, няколко банки, сред които и МКБ Юнионбанк, вече свалиха лихвения процент по ипотечните заеми. Ще предприемете ли подобна стъпка и за други видове кредити?

- МКБ Юнионбанк бе първата банка у нас, която предприе облекчаване на лихвите по заемите. В две последователни тримесечия ние намалихме лихвата по ипотечните кредити с близо 3%. През юни редуцирахме и цената по бизнес заемите. Допълнително с развитието на отношенията банка - клиент, с увеличаване на транзакциите, които фирмата прави при нас, и броя на ползваните от нея банкови услуги, лихвата по заема може да бъде преразгледана и съответно намалена. С други думи, при нас облекчаването на условията е не промоционален, а непрекъснат процес. Това е видно и от нашите резултати - ръстът на корпоративните кредити за първите седем месеца при нас е двойно по-висок от средния за системата.

Ще намалите ли лихвите по вече отпуснати заеми?

- Цената по заемите, които отпуска МКБ Юнионбанк, се състои от две съставки - надбавка и стойност на българския индекс SOFIBOR за заеми в левове и европейският EURIBOR при финансиране в евро. Стойностите им се публикуват ежедневно и всеки клиент може да ги следи. Още при сключване на договора за кредит ние фиксираме надбавката над съответния индекс - SOFIBOR или EURIBOR, за целия период на заема и банката не я променя. Ето защо при периоди на възход на някои от индексите лихвите по кредитите се увеличават, а при спад, каквато е сегашната ситуация, лихвите по заемите ни намаляват.

А според вас с колко ще паднат лихвите по депозитите?

- Лихвите по депозитите достигнаха рекордни нива през последната година и половина. В момента най-високата оферта е за малко под 11% на годишна база - доходност, която трудно би могла да се постигне в момента от друг инвестиционен инструмент. Смятам, че лихвите по депозитите достигнаха своя връх и оттук насетне тенденцията е към плавен спад. Трудно е да се каже докъде ще достигнат в краткосрочен план, тъй като различните банки имат различни стратегии, но очакванията за следващите шест месеца са средно за системата да има спад с около един процентен пункт. Не бива обаче да се спекулира и с тезата, че банките прехвърлят цялата тежест от повишените лихви по привлечения ресурс върху своите кредитополучатели. Това много ясно показват и данните за системата - ако днес банките плащат с 50% повече на клиентите, които са им предоставили средства, кредитополучателите плащат вноски, по-високи средно с около 15%. При бизнес кредитите този процент е дори под 10%. Ние не можем да си позволим да увеличим кредитите с 5-6%, както това стана по депозитите, защото няма да има кой да ги изплаща.

Наблюдава ли се ръст на необслужваните кредити, отпуснати от МКБ Юнионбанк, и какви са прогнозите ви - ще се увеличават или ще намаляват лошите кредити?

- В условията на криза е очаквано процентът на лошите кредити да се увеличава. По показателя „дял на провизиите от кредитите” МКБ Юнионбанк е сред десетте институции с най-нисък процент, тоест нашите кредити се нуждаят от най-малко провизии, което е белег за доброто им състояние и качество. Освен това същият показател при нас е двойно по-нисък спрямо пазарния.
На ниво банкова система очакванията ни са обаче да се увеличат кредитите с проблеми, но да се задържи нивото на лошите кредити около сегашните обеми. За това обаче е необходимо тясно сътрудничество между всяка банка и клиента с цел намиране на нови и подходящи решения. МКБ Юнионбанк прилага специална политика и по-гъвкави подходи за ранно разпознаване на проблеми при клиентите. Банката разполага със специално обучени експерти по управление на трудни кредити и полага интензивни усилия те да не се превърнат в лоши. Моят съвет към всички фирми и техните мениджъри е дори при първи индикации за проблеми, преди да се е стигнало до първото закъснение на месечната вноска, да търсят банката си за консултации и заедно да се опитат да намерят приемливото и за двете страни решение. Ако сериозно се забавят, възможностите за добро решение на възникналия проблем са много по-ограничени.
Освен това у нас лошите кредити са на много ниски нива - около 6.5% от всички заеми у нас при изключително добро обезпечение. Особено ако ги сравняваме с практиката в САЩ или Западна Европа. Дори някои от експозициите да преминат в графата загуба, банките разполагат с обезпечения, които, след като ги реализират, ще може да си върнат голяма част от отпуснатия кредит.

Как ще приключи 2009 г. за МКБ Юнионбанк като финансов резултат и ефективност и за банковия сектор като цяло?

- МКБ Юнионбанк продължава да се развива стабилно въпреки усложнената икономическа среда. Разбира се, и ние като останалите банки през тази година отбелязваме по-нисък финансов резултат, което е естествено поради свиващата се икономическа активност в страната. Въпреки това определено очакваме да завършим годината на печалба. В същото време се концентрираме върху разумно управление на рисковете и оптимизиране на дейността си. По тази причина показателите ни за ефективност имат подобрение спрямо миналогодишните, а провизиите и лошите ни кредити са под средното ниво за банковата система. За банковия сектор като цяло очаквам сходни тенденции - по-ниска спрямо миналогодишната печалба поради намалялото търсене и растящите провизии по кредити, но все пак един приличен резултат в година на икономическа криза. Очакванията ни за ръст на активите на ниво система са за не повече от 5-6%. При депозитите също се наблюдава снижаване на скоростта, с която те се увеличават до 3-4%. Кредитите също са се свили като годишен темп и едва ли ще надхвърлят 10% в края на 2009 г.

Какво ще е развитието на банковия сектор през 2010 г.?

- Тъй като се очаква рецесията да продължи поне до първата половина на 2010 г., банковата система вероятно няма да се доближи до потенциалния си ръст. Растежът на общите активи на банките през 2010 г. ще бъде нисък и едва ли ще надвиши 2-3%. Начало на възстановяването на икономиката през втората половина на 2010 или през 2011 г. ще доведе до известен положителен ръст на кредитите и депозитите. Очакванията ни са ръстът на депозитите през следващите години леко да изпреварва този по кредитите, което е обусловено от намаляването на паричните потоци от чуждестранните банки майки. С подобряване на икономическата ситуация в световен и национален мащаб може да се очаква и плавно увеличаване на обема отпускани заеми. Прогнозите ми за 2010 г. са тя да бъде на ипотечния кредит, като в същото време акцентът върху депозитите се запази. В момента клиентът е цар и като такъв той има много повече и по-привлекателни възможности, в които да инвестира. За реализирането на много от тях той ще се нуждае от кредити, което ще се отрази в нарастване на търсенето на заемен ресурс. Ето например сега е с около 20% по-изгодно да се купи апартамент в сравнение с година по-рано независимо от по-високата цена по кредитите. Бизнесът също ще се раздвижи, което ще допринесе за увеличеното търсене на кредити. Едва ли обаче вече ще видим ръстове от 70-80%, на каквито бяхме свикнали доскоро. Ако в момента наблюдаваме ръст на кредитите под 10%, през 2010 г. може да се очаква в най-добрия случай той плавно да се повиши до 15%.

Ще има ли съществени промени и нови предизвикателства пред банковата система през следващата година?

- Предизвикателствата по отношение на банковия сектор са няколко, но най-важното е да се задържат лошите кредити около сегашните им нива. Другите са да се овладеят лихвите по депозитите, да се намалят лихвите по кредитите. Банките ни са в много добро състояние като цяло, поради което не очаквам никакви сериозни промени. По капиталова адекватност и ликвидност българската банкова система е сред най-добрите в Европейския съюз. Постепенно ситуацията ще започне да наподобява картинката отпреди кризата, но вече в по-умален вид по отношение на ръстовете.

Визитка:

Коя е Мария Илиева
- Мария Илиева е председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк от 2006 г.
- Преди да поеме управлението на кредитната институция, Илиева е била член на УС и изпълнителен директор Банкиране на дребно в Ейч Ви Би банк Биохим, както и директор Частно банкиране и Бизнес развитие в БНП Париба.

За банката:

Как се развива МКБ Юнионбанк
- МКБ Юнионбанк е специализирана в обслужването на малки и средни предприятия, граждани, големи корпоративни клиенти, частно банкиране.
- Това e една от най-динамично развиващите се кредитни институции в страната.
- За последните две години активите на МКБ Юнионбанк се увеличиха над два пъти и половина, а отпуснатите кредити се утроиха.
- Наскоро трезорът получи и наградата Банка на годината на в. Пари за динамика на развитието.

1 коментар:

Google+ каза...

Ние предлагаме частни заеми, търговски и лични с много ниски годишни лихви от 3% за една година до 20 години срок на погасяване на която и да е част от света. Нашите заеми са добре обезпечени с нашите приоритети за максимална сигурност. Всеки заинтересован трябва да се свърже с нас по имейл: atlasloanfirm@outlook .com call / whatsap +1 (443) -345-9339

Популярни публикации

Ако Вие търсите да закупите или да наемете имот

Вижте нашите най-атрактивни предложения:


Продажба на имоти - продава имоти до 50 000 EUR!


Имоти под наем - под наем до 300 EUR!


Eксклузивни оферти за продажба на имоти БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!



Можете да се информирате за новостите на пазара на недвижими имоти: новини за имоти,

както и за нашите най-нови предложения: последни оферти за имоти


А ако искате да ги получавате редовно и без усилие – абонирайте се за новините и за офертите с вашия RSS рийдър: RSS Новини ; RSS имоти


последни новини

последни оферти в София

Популярни публикации

My "Недвижими имоти" Bundle

търсене в този блог

Headlines

Новини: