четвъртък, 12 ноември 2009 г.

Ще конфискуват имущество над 60 000 лв. без да се чака присъда


Комисията „Кушлев” ще може да конфискува имущество на стойност над 60 000 лв. на всеки български гражданин, който не може да докаже доходи за придобиването му. Това предвижда проект за нов Закон за конфискация на незаконно придобитото имущество. Имотите ще се конфискуват без да е необходимо да се чака присъда. Промените в Закона за конфискацията и в Наказателно процесуалния кодекс бяха представени от министъра на правосъдието Маргарита Попова.

В няколко поредни доклада на Европейската комисия са констатирани като проблем за България нарастващите случаи на необяснимо богатство и липсата на разпоредби, които да позволят на държавата да се справи с тези случаи на парадиращо богатство. В новия закон заляга един основен принцип – презумцията, че имущество, за което лицето не може да обясни от къде го има и да докаже доходи за него, се счита, че е придобито по незаконен начин. Вече няма да се чака присъда, а производство в комисията „Кушлев” ще започва по сигнали на граждани и организации, самосезиране и при констатиран конфликт на интереси. Въвежда се праг от 60 000 лв. – ако лицето не може да обясни имущество за над тази сума, комисията внася в съда искане за конфискацията му. Доходите на лицата ще се проверяват за 25 години назад.

В измененията на НПК се е работило в три основни насоки – опростяване процеса на доказване, ограничаване на формализма и разширяване правата на участниците в процеса. Вече и полицаите ще могат да извършват действия по разследването, а извършените от един орган действия ще се зачитат по делото, без да е необходимо да се повтарят. Информацията от специалните разузнавателни средства ще се използва за разкриване на престъпления. Разследванията на ОЛАФ ще се ползват директно по делата, а по процесите ще се включва и резервен служебен защитник, за да не се отлагат делата. Министерството разработва регламент и за участието на агента под прикритие в процеса.

Източник: Dir.Bg

Няма коментари:

Популярни публикации

Ако Вие търсите да закупите или да наемете имот

Вижте нашите най-атрактивни предложения:


Продажба на имоти - продава имоти до 50 000 EUR!


Имоти под наем - под наем до 300 EUR!


Eксклузивни оферти за продажба на имоти БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!



Можете да се информирате за новостите на пазара на недвижими имоти: новини за имоти,

както и за нашите най-нови предложения: последни оферти за имоти


А ако искате да ги получавате редовно и без усилие – абонирайте се за новините и за офертите с вашия RSS рийдър: RSS Новини ; RSS имоти


последни новини

последни оферти в София

Популярни публикации

My "Недвижими имоти" Bundle

търсене в този блог

Headlines

Новини: